Tem het inflatiespook (met je eigen kennis)

Tem het inflatiespook (met je eigen kennis)

Alles wordt duurder. Gas, huizen, hout en nu zelfs voedingsmiddelen. Het inflatiespook loert om de hoek, meldde de Volkskrant nog vanochtend en dreigt ons leven een stuk prijziger te maken. Geen ramp als je loon meestijgt, maar wat als dat niet zomaar gebeurt? Zelf vertrouw ik daarbij op iets wat altijd waardevast is: kennis.

Het grote voordeel van ondernemers is dat ze niet afhankelijk zijn van de goodwill van hun baas en de grillen van een CAO. Als jij je prijzen morgen wilt verhogen, dan hoef je niemand om toerstemming te vragen. Of je klanten het zomaarv even accepteren, is een tweede, maar daar heb je zelf wel enige invloed op. Als je jezelf namelijk schier onmisbaar maakt, zal men sneller geneigd zijn die stijging te betalen.

Waarde is de kern van elke succesvolle onderneming. Hoe meer waarde jij biedt, hoe meer waarde je terugkrijgt. Waarde creëert waarde, zeg ik daarom altijd.

Drie zaken zijn daarbij van belang die elke inflatie overleven. En die een grote beschermende schil vormen om eventuele economische dalingen:

1 – Kennis

De basis van een waardevolle onderneming is kennis. Hoe meer jij weet van je product, je dienst, de markt en je klanten, hoe meer je kunt bieden. En hoe meer je kunt bieden, hoe blijer mensen met je zijn en hoe meer je terugkrijgt.

Het vergaren van kennis stopt niet na de middelbare school of jouw beroepsgerichte opleiding, maar is een voortdurend proces. De wereld verandert, jouw vakgebied verandert, mensen om je heen veranderen. Als jij niet meeverandert met jouw kennis, dan verlies je op den duur de slag.

Het mooie van kennis is dat het meegroeit met elke inflatie. Spaargeld verliest zijn waarde, maar kennis is waardevast. Je kunt het namelijk altijd weer inzetten tegen de nieuwe marktprijs.

Ik raad daarom aan als ondernemer om altijd te blijven investeren in je eigen kennis. Blijf lezen, volg cursussen, praat met collega-ondernemers. En beperk je niet tot je eigen vakgebied alleen, maar denk ook aan het verbreden van je kennis als het gaat om ondernemerschap of marketing.

2 – Bereik

Het hebben van kennis is cruciaal, maar als niemand van jouw kennis afweet, kun je het toch minder makkelijk vermarkten. Zorg dan ook dat je altijd investeert in je bekendheid en je bereik. Hoe meer mensen weten van jouw bestaan – en overtuigd zijn van jouw toegevoegde waarde – hoe makkelijker je klanten krijgt.

Blijf dus altijd inzetten op het vergroten van je bereik, ook als op dit moment goed gaat. Want er kan een moment komen, dat die paar goede klanten jou niet meer nodoig hebben (om wat voor een reden) en dan helpt het als er nieuwe in de rij staan.

Je verwacht van mij natuurlijk dat ik ga zeggen dat je moet gaan bloggen, en dat is ook zo Maar dat is beslist niet het enige. Bloggen hoeft van mij niet eens zo vaak en zie ik meer als een vaste basis voor het vastleggen van jouw kennis. Goed voor als potentiele klanten eens op jouw website kijken wie je bent en onmisbaar voor wie hoog in Google wil komen. Daarnaast vormt het een waanzinnige basis voor het delen van berichten op social media.

Maar gebruik social media ook gerust voor andere berichten dan alleen blogs. Of begin een vlog of een podcast. Het hoeft niet allemaal, maar kies wat bij jou past. Zorg in elk geval dat je zeer regelmatig zichtbaar bent.

3 – Community

Klanten werven is zilver, klanten behouden is goud. Uiteraard ligt het aan de markt waarin je opereert, maar in de meeste ondernemingen kun je aan een klant wel meer dan één product of dienst verkopen. Is het niet nu meteen, dan wellicht later. Een band opbouwen met je klanten, is dan ook extra belangrijk.

Nog slimmer is het om al een band op te bouwen voordat iemand klant wordt. Lang niet iedereen die in potentie in jou geinteresseerd is, zal meteen bereid zijn de portemonnee te trekken. Investeer dus ook in je potentiele klanten.

De makkelijkste vorm is een nieuwsbrief waarin je jouw doelgroep op de hoogte houdt en voorziet van bruikbare informatie. Zorg wel dat je echt waarde biedt, anders haken mensen alsnog af.

Maar ook via social media of forums in je vakgebied kun je een goede band opbouwen met jouw publiek. Stel vragen, reageer op vragen die anderen stellen. Laat zien dat je klaar staat en altijd bereid bent om te helpen. Dat wekt sympathie en vertrouwen en met zulken ondernemers gaan mensen eerder in zee.

Daarvoor helpt het ook weer dat je voldoende kennis van zaken hebt en dat die kennis up-to-date is. En zo is de cirkel rond. Het begint het eindigt met investeren in je kennis. Daarmee win je altijd. Hoe duur het leven ook wordt.